31 Temmuz 2015 Cuma

Böyle Hikayeler Sadece Filmlerde Olmaz! Brian Clough...

Bir teknik direktörün hayatının filme çekilmesi pek de alışageldik bir durum değil. Futbolcu bakımından oldukça zengin konu başlıkları barınsa da bir teknik adamın filmi şaşırtıyor doğrusu. Üstelik yıllarca başarılarına rağmen en başarısız ve bir o kadar da sansasyonel geçen döneminin filme konu edilmesi ilgi çekici kılıyor. 

Filmin adıyla da alternatif arayanların uğrak adresi olmayı başarıyor. The Damned United (Lanet/Lanetli Takım) Brian Howard Clough aynı zamanda koca kafa benzetmesine yakıştırılan İngiltere futbolunun 44 gün süren Leeds United günlerini anlatan sinema ve spor resitali...

Şunu anlayabilirim; Alex Ferguson'ın hayatı ya da Manchester United'daki 27 yıllık görevini konu alan film. 27 yıl dile kolay. 657'ye bağlı devlet memuru gibi. Gel gitler de yaşandı ama "asil duruşunu" hiç bozmadı. Manchester United'la kazanmadığı kupa kalmadı. Kazandığı kupalar dışında dünyaca ünlü Cristiano Ronaldo, David Beckham, Wayne Rooney, Ryan Giggs gibi flash isimleri takımına, futbol dünyasına da kazandırmasında "baba" rolünü üstlendi.

Ferguson'ın filmi beyaz perdeye yansıtılmak istense "Boyhood" filmi gibi yıllara yayılarak çekilen bir film tadında olur. Muazzam ilginç bir hikaye çıkar mı bilmem fakat İngiltere ve Avrupa futbol tarihinin "efendisi" olarak vizyonda görmek şaşırtmaz. 



Pekala nedir aksi ve 1,5 aylık süreci konu eden filmin özelliği? Ya da neden birçok film için konu olabilecek futbol insanı olurken de Clough konu oluyor? Her şeyden önce bestseller kitap listelerinde bulunan The Damned United kitabından uyarlandığını belirtmekte yarar var.
Bazı kısımlarda Clough'ın geçmişine de dönüşler yapılarak 44 günlük süreci baz alınıp tartışmacı, açık sözlü, fazlasıyla objektif bir teknik adamdan söz ediliyor.

Şu kelimeleri dahi okuyunca ne kadar da çok Jose Mourinho'ya benziyor diyorum. Mourinho için hep derler heykeli yapılacak adam diye işte Clough heykeli dikilmiş adam.
Hatta üstüne filmi yapılmış, bir yolun ismi değiştirilip adı verilmiş ve de üstüne adına kupa düzenlenmeye başlanmış bir adam.



Birçokları tarafından gelmiş geçmiş en iyi teknik direktör olarak anılsa da 44 gün boyunca süren başarısızlığın sebebi neydi diye soru işareti oluşuyor. 
Bu soru işareti ile bağlantılı olarak bu başarısızlıktan önce devrim niteliğindeki başarılarını anlatmak açıklayıcı olacak.

Küme düşmemesi için Derby takımının başına getirilir. 2.ligde şampiyon yapar ve 1.lige çıkar. Sözünü sakınmayan menajerimiz yaptığı işleri, göğsünü kabartarak bir sonraki sene Derby ile şampiyonluğu görür.
Avrupa Liginde de yarı finalde elenirler. Bu kadar hırs küpü teknik adam bunlarla doymaz.



Gel gelelim Nottingham Forrest kariyerine... 
3.ligde oynuyorlar ve 1. lige çıkarması tabi artık bizi şaşırtmıyor ve yetmiyor şampiyon yapıyor. Clough üst üste 2 yıl şampiyonlar ligi kupasını (şampiyon kulüpler kupası) kazandırarak şampiyon yapar.
Hayal kursak bu kadarınI kadar hayal edemezdik. Nottingham'da dolu dolu 19 yıl.

Ya başarısızlığı!
Derby'nin başındayken Leeds Utd. teknik direktörü ile ağız dalaşına girerler ve tüm Leeds camiasının nefretini kazanır tabii oyuncularında. Yine de Leeds United'da bir zaman sonra teknik adam olarak transfer olur. Transfer oldu olmasına ama yıllar önceki tartışmasını halen daha sürdürünce pek de hoş olmayan futbol anlayışına bürünür.
Ardından arka arkaya alınan mağlubiyetler kendisinin pinini çekmiş oldu.



Bir filmin baş kahramanı tavırlarıyla yaşıyor olması neden bir filme konu olduğunun tüm çıplaklığıyla gösteriyor. Clough bunları kanıtlarcasına son sözünü de eklemeyi ihmal etmiyor. 

"Ülkedeki en iyi menajer olduğumu söyleyemem ama, kesinlikle ilk birdeyim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.