4 Temmuz 2015 Cumartesi

Kadın, Bisiklet ve Gunn Rita Dahle Flesja

Biz kadınlar hayat mücadelesi verirken bir de üzerine yenilerini eklemeye devam ediyoruz. İş konusunda erkek egemenliği sürerken üzerine futbol, basketbol, bisiklet ve diğer sporlarda erkek sporcuların bol miktarda başarılarını konuşur olduk.

Bazı konularda hakkını yememek gerek ama adı üstünde "bazı"... Neden "erkek sporu" olarak nitelendirilen sporlarda kadın başarılarını konuşamıyoruz? Problem buradan kaynaklanıyor. Sporun cinsiyeti, yaşı veya gücü konuşulmaz.

Sessiz sedasız bir ismi yazmak istedim sizlere. Yıllarca dünya şampiyonluğu bulunmasına rağmen "sessiz"! Bilen insanın parmakla gösterilecek kadar az olduğunu söylemek zorundayım.


Lance Armstrong adını sadece bisiklete gönül verenler bilmez. Çoğu insan Armstrong ismini duymuştur. Hatta başarılarından bile konuşur. Ama bir tane kadın bisikletçi sorsanız, bilmem der kenara çekilir. Bu konuya parantez açmak isterim.

Kimdir bu Gunn Rita Dahle Flesja? Avrupa şampiyonluğu yanı sıra toplamda 11 tane dünya kupası yarışı kazanan hem dağ hem de yol bisikleti sürmesine karşın birincil hedefi hep dağ bisikleti olmuştur.
Aslında kazandığı başarılarda dağ bisikleti konusunda neden bu kadar başarılı olduğu anlaşılıyor. 


Asıl atağını 2000'li yıllarda yapsa da aşırı antrenman ve yoğun çalışma programından dolayı uzunca bir süre sele üzerinde çalışmasından ötürü yarışlara çıkmayacak bir duruma gelmiştir.
2002 yılında zorlu dönemlerden geçmesine rağmen dünya şampiyonluğunu kazanarak çığır açan bir geri dönüşe imzasını atmıştır.

2003 yılında yaşadığı talihsizlikler (iki kez üst üste lastiğinin patlaması) peşini bırakmayınca şampiyonluğu kazanamaz gözüyle bakılıyordu. Ancak zorlu aşamalardan geçen Dahle bunun üstünden gelmeyi başardı. Bu başarıları, şampiyonluklar birbirini izledi.


Norveçli Dahle dağ bisikletçileri arasında performansı ile rakiplerine hiç şans tanımıyor. Hatta lakabını bile buradan alsa gerek "Catwoman".

Konuya biraz sert giriş yapmış olsam da Dahle'nin bir röportajından esinlenerek; pozitif düşünce ve yaklaşıma sahip olmak gerek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.