27 Temmuz 2015 Pazartesi

Tour de France 2015'e Froome Selamı

İnsanüstü çaba gerektirir o tırmanışları yapmak. Yeri geldiğinde arabaların bile 2. viteste çıkamadığı bölümlerden bahsediyorum. Bu sene Elmalı etabının da neredeyse dik denilebilecek tırmanışları zorlansalar da tırmanışın bitiş çizgisini gördüler.
Bu sene pek hoş olmayan görüntülere tanık olduk. Tam bir faciaydı etabın 3. günü. Oldukça sarsıcı zincirleme kazalar sonucu neredeyse %90'lık performansa geri dönüş yaptılar son etaplara doğru.

Tartışılacak, konuşulacak çok konu var ancak bunları bir kenara bırakıp, bu yıl esip gürleyen bir isim; güneşin sımsıcak sarı rengi gibi parlıyordu. Fransa Bisiklet Turunun genel klasman liderine verilen "sarı mayoyu" 7. etaptan beri sırtına geçirdi ve yarışın sonuna kadar adeta zırhlı yeleği gibi kuşandı.
Sadece bunu da yeterli görmedi Froome, hem dağların hem de genel klasman birincisi unvanlarını da arka cebine iliştiren 6. bisikletçi oldu.


Froome bunu ilk kez yapmıyordu. 2013 yılında kazandığı birinciliğinin üstüne koyu kalemlerle tekrar tekrar yazıyordu. Sky takımı Froome sayesinde gücüne güç katıyordu. Aslında buralara gelmesi de epey çorak yollardan, Afrika'nın kavurucu çöllü yollarını aşarak gerçekleşti. 

Dünya'ya gözlerini Kenya'da açmış olsa da Güney Afrika Cumhuriyetine geldi. Daha üst seviyelere çıkmayı hedeflemiş birisi için Avrupa'ya gözünü dikmişti. Babası duruma el koyarak Britanya lisansı altında yarışmasının tüm yollarını açtı.

Tırmanış konusunda "gücün", zaman karşısında "hızın" anlamını içeren yol bisikleti yarışçısı olarak bisikletini omuzladı.
2010 yılı itibariyle Team Sky takımına geçerek radikal bir karar aldı. Takımının satır aralarındaki boşlukları tamamlayıp ruhunu ortaya koydu.


Bundan sonrasında tırmandığı yollarda inişe geçmek tadındaydı. 
Gücün; inanmaktan, istemenin; güvenmekten, hırsın; çalışmaktan, beraberliğin; takım oyunundan geldiklerini anlayan bisikletçiler var oldular, olacaklardır da. 
Her zaman dile getirmekten çekinmediğim, favorilerimin arasında olan bisikletçi Andre Greipel 21. etap olan Sevr ile Champs Elysees Bulvarı arasındaki yaklaşık 110 kilometrelik parkuru gururla söylebilirim ki Greipel kazandı.

Bu yıl Tour de France'de 4 galibiyete ulaşırken, toplamda Fransa Bisiklet Turu kariyerine 10 etap galibiyetiyle onurlandırmıştır. 


Bu sene pek bir curcunalı geçmiş olsa da 2016'ya çok iyi hazırlanmış Fransa grubu olacağı kesin aksi takdirde tahtlarını yerinden sallamaya çalışan başka bisiklet turları zaman kaybetmez.











 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.