3 Eylül 2015 Perşembe

Bir Stattan Çok Daha Fazlası: NBA

Normal ölçülerde tıklım tıklım dolmuş futbol tribünlerinin yer bulamayınca pek de haberi yapılmaz. Bilakis aralarda kalmış boşlukların tartışması gündeme oturur. Artık gündemin değişme vakti gelmiştir. Mesela her maç 22.000-24.000 kapasiteli statların doluluk oranlarını konuşuyoruz. Özellikle basketbolun doğduğu yer olan Amerika'da iğne atsan bulunmaz bir arenaya dönüşüyor dersek hiç de yanlış olmaz.

Ayrı bir çekiciliği de tribünleri dolduranların arasından dünyaca ünlü yıldızların, futbolcuların, beyzbolcuların kimi zaman siyasilerin oluşturduğu stada dönüşmesi ayrı bir lezzet sunuyor. 
Nba takımlarının hemen her maçında on binlerce taraftarın önünde oynayan basketbolcular görsel şova/hazza çeviriyor oyununu.

Bu hazzın karşılığı da takımın gelirleri olarak inşa ediliyor. Salonun isim hakkı, bilet satışı, yiyecek-içecek satışları, reklamlar ve mağazalarıyla hasılatlar 4-5'e katlayarak oynanan oyun yatırma döndü. İşler biraz sarpa sarsa da aslında bu durumsan herkes memnun.


  
30 takımın performansını sergilediği Nba'de kulüp başı ortalama gelirleri 100 milyon doları buluyor ve bazı takımlar için aşıyor. Nba stadyumları basketbol maçları için elbetteki vazgeçilmez ama bu statları eşsiz kılan konserler ve spor organizasyonları ile de ağzına bal çalıyorlar.
Takımların gözleri neden dolar şeklinde ona da bir açıklık getirmeliyim. Kombine biletler ve diğer unsurlar artı iken salonların adlarını telekomünikasyon firmalarının yanı sıra finans/banka, yiyecek-içecek veya enerji şirketlerinin ilgisiyle isimlerine sponsor olması takımların kasasını dolduruyor.

Ortalama bilet fiyatlarının 30-120 dolar arasında değiştiğini düşününce gerçekten de bir stattan çok daha fazla mana yüklemeye açık olduğunu gözler önüne seriyor. 
Dipnot olarak belirmek isterim ki; Charlotte Bobcats takımının stadı olan Charlotte Coliseum salonu Nba tarihinin 24.000 kapasitesi ile en büyük basketbol sahası olarak başı çekiyor.


Charlotte Bobcats Arena 
Hemen arkasından Detroit Pistons takımının 22.000 kişilik Palace Of Auburn Hills salonuyla ikinci sırayı alıyor. 
Bir de değeri bilinmeyen ve yosun tutmuş odalarıyla yüz yüze bırakılmış Silverdome Stadı; yok olmak üzere olan efsane var. Hem Amerikan Futboluna hem de Nba maçlarına ev sahipliği yapmanın yanı sıra Nba finallerinin gerçekleştiği 88 yılında 60.000 basketbolseverleri bir araya topluyordu.

Stadın hiçbir zaman eski haline dönmeyeceğine ve bu durumu kabul etmiş taraftarlar işi çıkmaza sürüyor. Kıymet bilmek bu noktada devreye giriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.