27 Aralık 2015 Pazar

Engelleri Kaldıralım mı?

Mahalle sakinleri klasik bir şekilde gürültüden şikayetçidir. Yararına olsun olmasın, sokakta ses yapmak kat'iyen yasak. Bu konu nereye gidiyor derseniz de engelli vatandaşlar için yapılan (zorunlu) sarı renkteki görme engelliler için yapılan kaldırım taşları durmaksızın devam ediyor. Yeni yönetmelik bunu gerektirir çünkü.
Aralık ayının ilk günleriydi sanırım, sokakta bağırış sesleri yükseliyordu. Küçük bir ağız dalaşından sonra, sessizlik hakimdi. Kavganın sebebine gelince mahallede oturanlar arabalarını park edecek yer bulamayınca kaldırıma park ediyorlar. Bu kaldırım çatışmasından dolayı sıkıntı yaşayan grubun isyanıymış. 

Anlayacağınız, konuya nereden bakarsak bakalım; elimizde kalıyor. Bu kadar uzağız... Konunun ucu açık! Engelli park yerinden tutunda kaldırıma kadar konuşulacak konu başlıkları sıralanır. Gündelik yaşantımızdan ne denli örnekler verebiliyorsak sporda bu örneklemeyi kuşatıyor. Bir basketbol sahasının kuralları, ebatlarının aynısını içeren koşullar, ayrımcılık olmaksızın. 
Bilakis yüksek kondisyon ve teknik yeteneklerin ve de hızın yüksek yüzdeyle oynanması gereken bir spor; Tekerlekli Sandalye Basketbolu. Fark ettiniz, bu biraz yabancı geldi. Başarıları da öyle olacaktır muhakkak. 



Avrupa ve Dünya'nın kulak verdiği takımlarımıza biz bir o kadar uzağız, konu ana sporlar olunca hayatımızın üstünde tutuyoruz. Diğer branşlara yer bırakmıyoruz. Yer açalım o halde, engelleri kaldıralım. 2014 yılında Güney Kore'de düzenlenen Dünya Şampiyonası'nın yarı finalinde takıldık. Yine de Dünya üçüncüsü oldular. Üstelik bu konudaki dünya devlerinden İspanya'yı devirerek bronz madalyayı boynuna geçirdiler. Belki Avustralya engeline takılmasalardı Dünya Şampiyonu olmaları kaçınılmaz gerçekti. 
Bu onları daha hırslı ve istekli olmaya itti. Gelecek yıllarda Türk medyasını arkasına da alarak çok daha ileriye taşıyacaktır. 

Nasıl bu kadar emin olduğuma değinirsek, oklar Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbol takımını gösteriyor. 2005 yılında kurulmalarına rağmen arka arkaya 9 yıl Türkiye Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Liginde (TTSB) Şampiyonluğu göğüslediler. Bitti mi? Tabi ki de hayır, çünkü onları Türk milleti dışındaki tüm Avrupalılar tanıyorlar. 
Namağlup Şampiyonlar Kupası alan tek Türk takımı. Özetlemek gerekirse Şampiyonlar Ligi kupasında yenilgi yüzü görmeden kupayı kaldırmak vesselam.

Sanırım bu futbolda olsa kutlamaların sonu gelmezdi. Böyle hayal etmek bu kadar basit. Tekerlekli sandalye basketbol sporcularının da tek istedikleri bu aslında. Desteklemek! Galatasaray takımı, kırılmadık rekor bırakmazken, üstelik sadece gazetenin alt köşelerinde yer alan haberleri dışında. Kıtalararası Kitakyushu Şampiyonlar Kupası 4 kez evine götürdü. Başarılar çok ve uzun...
Bu arada sokakta engelli kaldırım taşları için yapılan tartışma 3 Aralıktı, şimdi anımsadım!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.