17 Aralık 2015 Perşembe

İçimizdeki Çocuklar; Isaac ve Jaden Newman gibi!

Çocuklar harika birer aktörler, her şey yapacakları her şey için doğallığını katarak kendilerini veriyorlar. Aldatmaca yok! Pazarlık yok! En önemlisi saf sevgilerini vererek var olma çabasındalar. Bu gerçekten çaba gerektirir. Çünkü doğal ve saf olan hiçbir duyguyu kabul etmez spor; sert, acımasız ve işgüzarlığı sever. Gerisi teferruat! Gündemi meşgul eden çoğu sporcu 20 yaş ve üstü. Zannediyoruz ki bu isimle belli yaştan sonra yeteneğine yetenek katıyor. Yani, şimdi bu tarzda oyuncularda var.

Kendini yeni keşfeden, öbür yandan çocuk yaşta kasıp kavuranların haberi mümkün değil yapılmaz. Geçtiğimiz aylarda Messi'nin belgeseli yayınlandığında kısacık boyuna ve yaşına rağmen neler yapabileceğini çalımlayarak anlattı. Çocukluk dönemleri hiç yaşanmayıp, doğruca profesyonel hayata ışınlanıyormuşuz gibi etki yaratıyoruz. Halbuki bakın Kobe Bryant'ta yazdığı mektupta çocukluk anılarıyla bütünleşen, basketbol tutkusunu yazıya dökmüş; içindeki çocuğu yaşatarak.



Basketbol cinsiyet ayrımının daha az görüldüğü ve himayesine alabilen spor. Amerika, basketbolun doğma büyüme memleketi. Kısmen bir parçası Avrupa'da yetişiyor. 10 yaşındaki Jaden Newman okul takımının vazgeçilmez parçası, kulübünün de. Jaden, kendisinden yaşça ve boy olarak büyük rakiplerine boyun eğmeyen, sayı kraliçeliğine adını yazdıran bir çocuk. Tamamıyla amatörce oynuyor ama öyle düşünmeden. Esasında profesyonelliğe erişmiş. Sezon başına 30,5 sayı ortalamasıyla NBA istatistiklerini zorluyor. 

NBA mi? Kesinlikle öyle. Çünkü Jaden'ın en büyük hayali NBA'de oynayan ilk kız olabilmek. Onun için "çocuk oyuncağı"! Geçen hafta önemli, kritik maçları vardı. Ancak Jaden nefes aldırmadı, kendisine dahi. Topu yarı sahaya sürdükten sonra, tıkır tıkır üçlük atmaya başladı. Çoğunlukla bu muhteşem sayılardan oluşurken, onun için sıra sıra rakibi şaşırtıp, turnikeye girmeyi ihmal etmiyor.
Sonuçta basketbolun yapı taşı. O gün maçta 59 sayı attı. Kadın basketbolu için bu rakam bir takımın atabileceği düzeyde. 

 

Bir küçük not; Newman 9 yaşından beri Downey Christian Okulunun üniversite takımında, haberi şehrinin sınırlarını aştığını bilmeksizin, üçlüklerini gönderiyor. Bu gezegenin en müstesna çocuklarından. Daha ayrı bir teşekkürü de Jaden Newman'ın videolarını çekip paylaşan gizli kahramana. Sosyal medya öyle bir platform ki ulaşmak istediğiniz tüm kapılar çalınabiliyor. Bu sosyalliği yoğun ve anlamlı çalışmalarda kullananlar da başta İngiliz futbol kulüpleri, çocuklara yönelik özel projeler tasarlıyorlar. 

Farkında olmadan onlara oyuncularla tanıştırma fırsatı sunuyorlar. Çocukların o anki sevinç çığlıkları doğru yönün çocuklar üzerinden geçebileceğini gösteriyor. Bir diğer küçük yıldız kasım ayında Liverpool'a gelen Jurgen Kloop üzerinden etkisini hissettiriyor. Liverpool taraftarı Isaac adında bir çocuğa Jurgen Kloop ile röportaj yapılması isteniyor. Tabi sorular Isaac'ten. Jurgen'e sıcak saatler yaşatan nadide insanlardan. Esprili ve zekice sorularıyla düşündürmeye zorlayan Isaac 5-6 yıl sonra tekrar Jurgen ile röportajı koparıyor. 
Geleceğini sağlama almak adlı çalışma. Size en başından söylemiştim. Çocuklar müthiş aktörler diye. Bir çocukluğunuzu düşünün. Çok da anımsayamıyorum diyorsanız. Onlara fırsat verin. İçindeki besledikleri çocuk sayesinde adım atsın.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.