19 Şubat 2016 Cuma

"Double Double"

Spor günümüzde ne yazık ki gelecekte de uluslararası kapitalizmin oyuncağı olmuşken geçmişe bakarak mutlu olmaya çalışan nesiller kıvamına geldik. Sürekli tekrarlanan ve keyif almanın çok ötesinde içi boşalan bir kelimeden ibaret oldu. Başarının sırrını verse, rahatsızlık verecek boyutlara ulaştı. Fazla karamsar bir tablo çizmiş olmam olumsuz hava estirmesin.  Sadece farkında değiliz. Buna açıklık getirmek istedim. Ya da farkında olamamak işimize geliyor.

O kadar çok aynı başarıların aynı sporlarla örseledik ki unutmaya yüz tuttuk. Bir kadından, kadın sporcudan, girizgahımı yapmaktı tüm amacım. Bu nedendendir bu kadar sert girişim. Messi, Kobe, Djokovic, Cavendish hepsi dünyaca ünlü ve bir ortak yönleri de hemcins olmaları. gerçekte her ne kadar gazete küpürlerinde veya televizyonlarda haberlerini duyamasak da binlerce kadın sporcunun başarısından methiyeler düzülebilir. 
Ancak ikinci planda bırakmak işimize geliyor. Bu anlamda aktivist bisikletçiler de oldukça fazla. 



Tarihin tozlu sayfalarını yutmaya ne dersiniz? Çok da değil esasında, 80'ler! Sadece ülkemiz adına da değil dünya da radikal değişikliklerin olduğu yıllara tekabül ediyor. Aynı senelerde 80'lerin sonunda Almanya içinde devrim niteliğindeydi. 1 ülke 2 faklı sınır.
Bizler o yıllar içerisinde bir süreliğine Doğu Almanya'ya konuk oluyoruz. Dünyanın en iyi sprinterlarından. Yanlışlık olmasın sadece bisiklet adına değil hız pateni içinde bu söylediklerim. Christa Luding-Rothenburger öyle bir önemi var ki bizi kendimize getiriyor. Hem yaz hem de kış oyunlarında madalya kazanan ilk kadın. 



Rothenburger'in yanında bunu başarabilen toplam 3 sporcu var (Eddie Eagan, Jacdo Tullin Thams). 1988 yılında hem kış hem de yaz oyunlarına katılma hakkı kazanırken bunu değerlendirmek konusunda tam bir üstattır. Kış oyunlarında Kanada'da altın ve gümüş madalyaları toplarken yaz olimpiyatları için gittiği Seul'da da gümüş madalyayı kazanan isim oldu.
Bir kadın olarak! Üstelik kadın haliyle, ülkesi iç savaş verirken o sadece "başarısına" odaklandı. Bunların yanı sıra dünya rekorlarına dair girişimlerini unutmamak gerek. 

Parmakla gösterilecek sporculardan biri iken; hem buz pateni hem de bisiklet adına efsane olmayı başarıyor. Aynı zamanda örnek olmayı da!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.