26 Şubat 2016 Cuma

"Korfbol"

Okul hayatımız boyunca "en sevdiğin" ders sorusuna beden eğitimi dersi çoğunluk yüzdeyi oluşturur. Hiç şüphesiz. Yine de göreceli bir kavram. Biz beden dersini allayıp pullarken o bizi yokmuşçasına saatleri sayardı. Ortaya bırakılan bir kaç topu öylece kaderine bırakıp gruplaşan kızlar sohbetin koyuluğuna aldırmaksızın kahkaha atarlar, erkekler ise çarpık düzende futbol maçı yapmaya çalışırlar.

Bir de mutlaka 2-3 kişi basket oynamayı es geçmezdi. Tabi ders çalışmak olarak değerlendirmek isteyen "sınav" çocuklarını unutmamak gerek. Buradaki en can alıcı darbeyi beden eğitimi öğretmeninden alınır. Şimdi laf cambazlığını kenara bırakma zamanı. Bir beden dersini, "salt" bir hayat dersine dönüştürmeye veya bilim adamı edasıyla icatlar peşinde koşan "Beden Eğitimi Öğretmenine" ne dersiniz? Kesinlikle, evet.



"Hayal edilebilir, bu hayali gerçekleştirebilirsiniz" pek beylik bir söz gibi görünse de zincirlerini kıranlar da var. Hollandalı bir beden eğitimi öğretmeni olan Nico Broekhuysen tarafından keşfedildi ya da icat edildi demek daha doğru olur. Kızlar ve erkeklerin kutuplaştığını fark eden Nico İsveç'te oynadığı ringboldan esinlenerek "korfbolu" öğrencilerine oynatmaya başladı.

Amaç hem kız hem de erkekleri oynatmak hem de "eşitlik" sağlamaktı ki öyle de oldu. Ülkemiz adına ne yazık ki bunu söyleyemiyoruz. Bilen insan sayısı iki elin parmaklarını geçmeyecek düzeyde olsa da oyun hakkında kısa bir özet geçmek isterim. 
1 takımda dördü kadın dördü de erkek olacak şekilde 8 kişiden oluşan iki takımın oynadığı, amacın ise rakibin korfuna ( flemenkçe: sepet demek) sayı atmak olan oyundur. Bir anlamda basketbolu andırsa da oynanan topun şekli itibariyle de futbolu çağrıştırmaktadır.

4 oyuncu savunmada kalır, 4 oyuncuda hücum da aktif görev alırlar. Her iki sayıda bir savunma ve hücum oyuncular yer değiştirir. Korfbolu ilginç kılan ise top elindeyken dripling yapmak kesinlikle kural dışıdır. Bu nedenle hız bu oyunun "kilit" noktasıdır. Top elinizdeyken paylaşmak kelimesine vurgu yapılır. 
Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu tarafından da tanınan bir spordur aynı zamanda. Korfbolu, kadınlar ve erkeklerle oynanabilecek tek spordur!
Değişen tek şeyin yeni bir sporun gelişimi değil de beden eğitimi derslerine bakış açımız!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.