9 Şubat 2016 Salı

"Oh"io State Bandosu

Sporla yatıp sporla kalkıyoruz, iyi, güzel! Buraya kadar sorunda yok. Bu spor goygoyunun içine biraz hayal serpiştirelim diyor. Bize yalan hayal satanları da istemiyoruz. Salt olsun, tamamıyla bizim olsun! Her gelen teknik adamın ya da sporcunun (yabancı uyruklu) bizden akıllarından kalan futbol aşkının veya taraftarın ateşi demeleri. Geçelim bunları. Her yerde var. Daha yüksek volume de olan ülkeler var. Farkı nerede?

Charles M Schulz'un yerinde bir cümlesi: "Hayat on vitesli bir bisiklet gibi. Çoğumuzun hiç kullanmadığı vitesleri var." Aynen öyle maçı izlemek, deşarj olmanın yanına küçük aperitifler katalım. Mesela, örnek alarak başlamaya ne dersiniz?
Bu sefer İngiltere'de değil rotamız. Çünkü bu sefer bir sporun doğuşunu Amerikanlara kaptırmış İngilizler değil. Amerikanlar'dan sözü açalım derim. Bilhassa Avrupalı insanı için çok uzak olduğumuz "spor". Kimilerine göre spor dahi değil.



Boks'un futbolla karışımı diyen insanlarla çok karşılaşırız. Daha temeline ineceksen karşımıza Rugby çıkacaktır. Zaten esintilerini de hissedersiniz. Amerikan futbolu dendiğinde akla ilk gelen isim Walter Camp'tir. Oyuna son şeklini veren, kuralları ve sisteminde son değişiklikleri yapan isim "Amerikan Futbolunun" babası oluvermiştir. 
Bir küçük dipnot; National Football League (NFL) en popüler Amerikan Futbol Ligi... Bundesliga, La Liga'nın Amerikan versiyonu.

Şampiyonluk maçı içinse Super Bowl olarak nitelenmekte. Yazıp geçmeyeceğim! Dünyanın en yüksek ortalama izleyici sayısına sahip. Bir dakika, henüz bitmedi. Super Bowl ise en çok izlenen spor olarak koltuğuna kondu. Üstelik yeni de değil. Uzun yıllardır. Ne basketbol ne de futbol (yıllardır kandırıldığımız biricik sporlarımız da değil). 
Yani ilk başta demiştim; taraftarın kulübüne bağlılığı, gücü diye. Amerikanlar tam olarak böyle bakmıyorlar. Amaç, eğlenmek! En şahane örneği de Ohio State Bandosu. 

Adı söylendiği anda yaptıkları görsel şov başınızın üstünde bir bulut çıkmasına sebep oluyor. Olmalı da! Maç öncesi veya devre arası yaklaşık 15 dakikalık gösterileri izleyiciyi, tribünleri doldurma nedenlerinden. 2013 yılındaki Michael Jackson koreografisiyle popülerlik kazanan Ohio State Bandosu beraberinde; Superman, T-rex, Packman, Pokemon ve Tetris...gibi ünlü oyunların hem müziğini çalıp hem de olağanüstü koreografiye de imzalarını atıyorlar. 
Uzun yıllardır hafızalardan çıkmadıkları gibi üstüne bambaşka gösterilere yenilerini ekliyorlar. Ben şimdi sizleri baş başa bırakacağım. Eminim bana hak vereceksiniz. Ohio State Buckeyes takımına da!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.