8 Nisan 2016 Cuma

Hayatımın Çalımı Beckham mı?

Dosdoğru giriş yapmak istiyorum. İngilizler neyden hoşlanır? Soruya soruyla cevap verilecek bir soru! En başta beş çayı, evet şu bir gerçek; onların sayelerinde yeni bir kültür edindik. Bir de güneşe bayılırlar. Kendini gösterdiği an çimlere uzanmaları işten bile değil. Günlük hayatları içinden saymakla bitebilecek hoşlantıları yok değil.

Gurinder Chadha'ya ( yönetmen; Hint asıllı İngiliz yönetmen) sormuşlar: "İngilizler neyden hoşlanır" diye Kısa cevap. Futbol!
Farkındalık yaratabilmek adına tam ortasına Hintli bir genç kızı oynatmaya karar verir. "Bend it like Beckham" Türkçe'ye (hayatımın çalımı Beckham olarak çevrilmesini bir kenara bırakırsak, İngiltere'de gösterime girdiği ilk haftasonuyla birlikte 2.1 milyon pound hasılat elde ederek sükse yapan filmler listesine adını yazdırdı.



Filmde pek de spesifik bir beklentiyle izlenmemeli günümüz sorunları bundan yaklaşık 14 sene nasıl boy gösteriyorsunuzun alameti farikası. Ancak futbola dair bir kızın sıradışı figürleri ve futbola olan yeteneğini, tutkusunu görmeniz mümkün. Ailesinin futbol oynamasına, karşı gelmelerine rağmen gizlice ve de takıma dahil olarak futbol oynamayı sürdürür. Bu cümleler tanıdık gelmiş olabilir. Bırakınız futbol oynamayı futbol izlemek veya konuşmak biz kadınların harcı değilmiş gibi davrananlara ithafen izlenmeli bu film.

Belki dikkatinizi de çekmeyi başarır ve biraz da dikkatliyseniz başrolü paylaşanlara sizi şaşırtabilir. Aynı zamanda film de Hint geleneklerinin, modern Avrupalı yaşantısının zıtlıklarını keşfederken eğlendirecek samimi bir yapım. 
Son günlerde ne acıdır ki ülkemizin gelecekleri olacak kadınların, çocukların gördüğü muamelelerden sonra, yıllar geçse de ileriye taşınan düşüncelerin olmadığını görmek yüz karartıcı. Tamam, konuma hızlıca geri dönüyorum.

Bu da benim cevabım olsun; İngilizlerin en çok hoşlandığı daha doğrusu sevdiği bir diğer sporda "tenis". Yağmur dahi yağsa tenise olan saygılarını örnek bir şekilde sergiliyorlar. Wimbledon'a boşuna Grand Slam'lerin assolisti demiyorlar. En azından ben diyorum. Yaşadığınız anın tadını çıkararak oynayın, izleyin, sohbet edin. Bu sözüm hemcinslerimden başkasın değildir demeyeceğim. Cinsiyet ayrımı yapmaksızın buyurun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.