5 Nisan 2016 Salı

Lütfen Güvenliği Çağırın! Antoine Demoitie Anısına

Güvenlik kelimesinin anlamını ne kadar da sorgular olduk değil mi? Son günlerdir hırpalandığımız konu tam bam telimiz. Son günlerde demeyelim yaklaşık 2 yıldır. Maden işçisinden, futbolcusuna, Taksim'de yürüyen turiste ya da okuldan çıkmış öğrenciye kadar...
Bununla birlikte neden sorusu doğuyor! Neden ben! Siyasete geçiş yapmayacağım ki istesek de ağzımızı açamıyoruz... Güvenlik altı doldurulamayacak harfler bütününden başka bir şey ifade etmiyor.

Futbolda sahaya istila eden taraftar, basketbolda parkeye su fırlatan kendini bilmez densizler, peki ya teniste bıçakla saldıran kişiyi tanımlamak güç. Talihsiz kazalarda gündeme "güvenlik, kazaları önlemek amacıyla aldığı önlemler" silsilesini doğuruyor. 
2015'te Fransa'da yaşanan kazalar yaralananlar beraberinde o meşhur "Tour de France" bu mu dedirtiyor. Değil! Herkes olup bitenlerden ders çıkardı derken beklenmeyen bir kaza ve ne yazık ki ölüm getirdi. Mart ayının ortasında; pazar günü yapılan Gent-Wevelgem yarışında yine mi güvenlik zaafiyeti! 



Antoine Demoitie akıl almaz bir kaza sonucu yaşamını yitirdi. Yarışın ortalarına gelen Demoitie her bisikletçi gibi bir anlık dengesini kaybedip düştü. Buraya kadar normal gelişen sporcu talihsizlikleri. Düştükten sonra hemen arkadan bisikletlileri koruyan görevli motorlu Demoitie'ye çarparak daha ağır bir darbe aldı. Adı üstünde değil mi "görevli" sporcunun güvenliğinden sorumlu motosikletlinin dikkatsizliği bisiklet dünyasını yasa boğarken çok yakın zamanda ince eleyip sık dokunacak kuralların geleceğin habercisi.

Aksi takdirde ciddi anlamda bisiklet sporuna ket vurulacak. Zira bu güvensizlikle vurulmalı da. Artık başarıları konuşmak aklımıza dahi gelmiyor. Doping, şike, kazalar ve ölümler...! Bu karamsar tablodan sıyrılmak epey zaman alacak. 
Bisiklet dünyası tam bundan 1 yıl öncesinde yarışa katılan %20'lik kesimin yarışı bitirmesi ne de bir yıl Peter Sagan'ın kazandığı Gent-Wevelgem'i konuşmayacak. Ne acıdır ki Gent'teki bu yarışı Belçikalı Tom Boonen'in ya da Eddy Merckx'in damga vurduğu yarış olarak hatırlanması bir rüzgar esintisinden öteye taşınamayacak.

Ama şunu hatırlayacak; 2014'teki rakip tanımayan Finistere Bisiklet Turunu kazanan Demoitie'yi veya 25 yaşında sabah akşam demeden hayatını adadığı bisiklet için organlarını bağışlayan (3 kişinin hayatını kurtarması) Antoine Demoitie'yi kesinlikle hatırlayacak. Kazaların damga vurduğu 2015 ve 2016 sezonunu değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.