10 Mayıs 2016 Salı

Brooks - Bianchi

Kulağa inanılmaz gelecek ama bu konuya değinmeden es geçmek istemem. Spor aşağı spor yukarı diyoruz da bu gücü nereden alıyoruz. Ayaklardan!
Futbol için velinimettir. Basketbol ve voleybol da bu güç paylaşımını ellerle eş zamanda yapmak zorunda. Keza tenis içinde hiç şüphesiz. Ne var ki bisiklet bunlardan biraz daha farklı. Vücudunuzun bisikletle temas ettiği tam olarak 3 kısım vardır. 

Gidon, pedallar ve farklı kılan "selesi" daha da doğrusunu söylemek gerekirse en büyük yardımı seleden alırız. Öyle ki çoğu bisiklet markasının yanı sıra "sele" de tekelleşmiş bir marka var. Yanlış anlaşılmak istemem, reklam yapmak niyetinde değilim.
Brooks seleleri dünyaya nam salmış marka olmasının yanı sıra, kökeni 1800'lere dayanmakta. İlginç değil mi? Spor da, ne türlü konuları konuştuğumuzu düşününce "seleyi" konu başlığı yapabiliyoruz. neden mi?



Düşününki neredeyse dünyada bir ilk denilebilecek patenti 1882 yılında bisiklet eyer üretiminin patentini aldığını... Aslında tüm Brooks hikayesi de bu yıllarda başlamıştır. Kesinliği tam olarak ispat edilemese de John Boultbee (Brooks kurucularından) bisikletinin selesinin sertliğinden yakınır ve alternatif üretmek ister. Birkaç hafta içinde (ilerleyen günlerde) atı ölür ve aradığı alternatifi bulur bir bakıma.

İşte o 200 yüzyıllık Brooks seleleri böyle böyle kıtaları aşar. Arada çok küçük bir değişimde olmadı değil. 2000'li yıllara gelindiğinde, Brooks'un sahibi Sturmey-Archer şirketi iflasın eşiğine gelince İtalyanlar devreye girdi. (Selle Royal firması satın alarak.)

Yine bir bisiklet efsanesi olan Bianchi... Dünyanın en eski bisiklet üreticisi, şirket 1885 yılından beri ayakta. Edoardo Bianchi, 21 yaşındayken kurduğu küçük dükkanından bu yana dünya devi. Efsane bulmak bilhassa günümüzde bulmak epey kolaydır. Yüceltip, büyük başlıklar atınca değmeyin keyfimize. Ancak zamanın eleğinden geçenler abartılı tanımların değil, kendi varlıklarıyla ayaktalar.



Bahsettiğim, sözünü ettiğim iki bisiklet "efsanesi" günümüzde de halen var olmayı başarmışlar. Pek tabi ki sele (Brooks) bu konuda tekel fakat yüzlerce bisiklet markları doğup, büyüdüler. Hikayesi bisikletin süper kahramanı olanlar içinse hiç eskimeden, defalarca anlatılacak olanlardan.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.