4 Ekim 2016 Salı

Stockholm Sendromu mu?

Refah seviyesinin en üst noktasına kanalize olmak, tatil için değil çoğunlukla medeniyet kelimesinin bizzat yaşadığı nadide ülkelerden biri İsveç. İş telaşları, trafik keşmekeşi, siyasi gündem vesaireye odaklanmak yerine, önünüzden vızır vızır bisikletlileri, fazlasıyla kurallara uyan insanları veya hiç beklenmedik bir soğuk ülke için toprak kortları görmek sizi şaşırtmasın...

Bir zamanlar Björn Borg'un bu eşsiz şehirden geldiğini düşününce, Borg'un her klas hareketinin temel taşlarını da bulmuş olacaksınız.
Akla hayale gelmese de İsveç'te tenis için biçilmiş bir kaftan. Yalnız konum tenis değil, zira ülke tanıtımı işine de girmeyeceğim ki İkea sponsorluğunda dünya çapında küçük tanıtımlarla buz dağımıza inebiliyorlar.

Seyirci ortalamalarının yüksek olmadığının altını çizerek bizdeki gibi izdiham, bilgisayarların kitlenmesi gibi 21. y.y hareketlerini kesinlikle yaşamıyorlar. Talepte etkili bir unsur tabi. Ateşli taraftar veyahut tamamıyla takımının renklerine bürünmüş "çılgın" insanlar görmeniz biraz zor.



Yine de Stockholm'da dünya da eşi benzeri görülmeyen seronomi yaşandı. İsveç Ligi yani Allsvenskan liginin 22. haftası oynanırken AIK Stockholm takımı ile Gefle takımının oynayacağı maça çıkarken, çocuklar yerine kulübün en eski üyelerin desteği ile yeşil sahaya çıktılar.
Her iki takımında yaşlı taraftarlarıyla renkli görüntülere sahne oldu. 

Bu taraftarlar arasında eski UEFA başkanı Lennart Johansson da yerini aldı. Tüm mütevaziliği ile. Maçın skorunu pek merak eden olmadı çünkü ateşli bir taraftar desteği de olmayınca kaliteli meç seyri de olmuyor.
Ancak maçın ayrı bir dakikasına değinmeden geçemeyeceğim. Dakikalar 27'yi gösterdiğinde tüm tribünleri (yaklaşık 13 bin kişi) aynı anda hareket ettiği saniyelerdi. 

Yıllarca AIK formasının elleri olan Ivan Turina 2013 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu 32 yaşında hayatını kaybetti. 27 numaralı olmasının anısına hep bir ağızdan tezahüratını yaptılar. 1-0 AIK Stckholm kazandığı maçtan gol dışında unutulmaz anlardı Turina için paylaşılan sevgi gösterisi.

İsveç futbolu dünyanın neresinde tartışılır belki ama futbola eğlencenin ötesinde pek de anlam yüklemeyen biraz kalabalık oluşturan kemikleşmiş taraftarı için asla şikayet edilmemeli. 
Belki beceriksiz forvetler için. Dahası mı bir İsveç havası almalısınız. Bisiklet kültürü için, yeni Björn Borg veya futbolu canlandırmak için...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.