15 Kasım 2016 Salı

Basketbol Gurusu; Dean Smith

"Bana sadece basketbolu değil, hayatı da öğretmişti." Dean Smith'i bu sözlerle anıyordu, Michael Jordan. Ya da daha özele inmek gerekirse şayet, Michael Jordan'ı yaşayan efsane olarak dillendiriyorsak temelinde Dean Smith'ten başkası olmayacaktı. Şimdi biraz basketbol tarihine tanıklık etme zamanı...

Basketbol otoritelerinin ve disiplinli anlayışıyla yeni bir soluk getiren, 2015 yılını her ne kadar hatırlamak istemesek de; Amerikan basketbolunu yıllardır takip edenlerin sonsuz saygı ve minnetle baktıkları, hatta North Carolina denilince Michael Jordan'ın da akıllara düşmesini sağlayan Dean Smith'i kaybettiğimiz yıl geliyor ne yazık ki!
Hayatını North Carolina'ya adamış bu özel adamın izahı yok... Zira insani tarafının ağır bastığı, yardımseverliği ve ikili ilişkileri tarafından bakıldığında inanılmaz bir figürdü.



O basketbola başka pencereden bakmayı öğretti. NBA'de hiç koçluk yapmadı! Buna rağmen adını "Bay Basketbol" olarak anmaktan kimse kaçınmadı. Sadece ve sadece kolej basketbolunda yetiştirdiği yıldızlar, oyunun ivmesini değiştirdi.
Yeni bir akım başlattı. Eski köye yeni adetlerin devamı gelecekti. Örneğin kırılması güç rekorlara imzasını atmayı esirgemeyecekti.

23 NCAA turnuvasına katılacak bu alanda diğer koçlara hükmedecekti. Bunların yanı sıra 879 galibiyeti ile tarihte en çok galibiyet alan 10 koçtan biri olarak; onun ne kadar önemli bir basketbol adamı olduğunu tekrar tekrar gösterecekti. 
1967 yılında, ayrımcılığın ve ırkçılığın yoğun olduğu dönemlerde, Charlie Scott'ı transfer ederek aynı zamanda ilk burs alan siyahi basketbolcu olmasını sağladı.
1976 yılı hem ABD için hem de North Carolina için devrim niteliğinde bir karar ile Dean Smith'i ABD Milli Takımı'nın başına getirilecekti.


Smith asla oyuncunun ismini önemsemez, doğrusu oyunun önüne geçmesine izin vermezdi. 1981 yılında Dean Smith'in dikkatini çektiği ve ilk beşin bir parçası haline gelen Michael Jordan'ı keşfeder. Bu beş hayal bile edilemeyecek başarılara ulaşır. Çok geçmeden Dean Smith, Michael Jordan ikilisi dilden dile köşe bucak her noktaya ulaşır...

1982 yılında Jordan'ın son saniye basketiyle (Georgetown'a karşı) kazandığı şampiyonluk unutulmazlar arasında yerini alacaktı. North Carolina maçlarının oynandığı stadın adı Dean Smith Center olarak değiştirilmiş ve şaşırılmayacak şekilde devasa bir Michael Jordan forması asılacaktı. 
Basketbol ekolü olan Dean Smith; hayatını bilakis Michael Jordan'nın gelişimi için de adamıştı. Sadece Amerika Basketbolunun değil mütevazi ve disiplinliği ile dünyaya örnek profildi.

Bakınız Michael Jordan ne de güzel tarif ediyor: “Ailem dışında kimsenin hayatımda koç Smith kadar etkisi olmamıştır. O bir koçtan fazlasıydı. Akıl hocam, öğretmenim, benim ikinci babamdı. Ne zaman ihtiyacım olsa o hep yanımdaydı. Bu yüzden onu çok seviyordum. Basketbolu öğretirken, hayatı da öğretti." 
Teşekkürler Dean Smith!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.