9 Aralık 2016 Cuma

FIFA 94,95….2015,2016….

Bir şey itiraf etmeliyim! Gerçekten şanslı bir dönemin çocuklarındandım. Kıl payıda olsa da 80’lerin sonuna yetişmiş çocukluk geçirdim. Bu beraberinde bir soruyu da kapıyı açıyor. Neden şanslıydık? Mahalle kültürü ile yetişme erdemine ulaşan son kesimdik. Ardından yerini “atari” salonları, internet kafelerine yüzünü çevirdi. Ne sokakta koşan bir çocuk ne de parkta taşlardan kale yapan mahalle takımı vardı.
Biraz buna sosyo-ekonominin koşullarına ayak uydurmakta denebilir. Bu duruma ayak uyduran spor mecraları baş gösterecekti. Tarihler 80’lere oldukça yakın üstelik. FIFA futbol oyunu olarak FİFA International Soccer olarak adlandırdığı futbol oyun sürümünü piyasaya sürecekti. İşte efsanenin doğuşu bu denli köklü geçmişe sahip.

İlk yıllarında görüntü ve sesin pek de önemi yoktu. Amaç kısa yoldan futbola ulaşmaktı. Ve amacına ulaştı, ulaşmaya devam ediyor. Oyunu sadece milli takımlar bazında tasarlayan, dolayısıyla hiçbir futbol takımını düşünmeden yola çıkılan proje tahminlerinde fazla üstünde satınca devamı da gelecekti.


Atarilerden bir farkı da farklı açılarla görüntü ve top kullanma olanağı sunuyordu. FIFA 95 serinin hemen ikinci oyunuydu. Bir öncekinden tek farkı, milli takımların yanına kulüplerin de eklenmesiydi. Küçük bir Ali Cengiz oyunu da hesaba katılmıştı. Futbolculara telif vermemek için isimlerinde bir takım değişikliklere gitti. Kimin umrunda!
Dolaylı yoldan reklamları söz konusuydu. Dönüm noktası FIFA 96’da olacaktı. Hem görüntü kalitesi bakımından hem de resmi anlaşmalar yaparak futbolcuların gerçek adları kullanıldı. Küçük bir ayrıntı da unutulmadı. Stadyum efektleri, taraftar sesleri…

FIFA 97, 98, 99 devam etti. FIFA 99 o döneme kadar yapılmış en iyi oyun konsolu özelliği de taşıyacaktı. 2001 yılında Türkler adına bir ilkte yaşanacaktı. Resmiyetle Türkiye Ligi’nin  olmasıyla beraber Galatasaraylı Hagi’yi kapağında kullanacaktı.
Peşi sıra izleyen yıllarda sürekli kendini geliştiren bir oyun haline dönüşmüştü. Oyuncuların hareketleri, görüntüleri vesaire vesaire… 
FIFA oyunlarına demir atanlarından biri de Wayne Rooney’di. Uzun yıllar kapağında olacaktı.
Hayatımıza iki taşın kale olarak bütünleştiği, derme çatma top yapılmış müsveddeler bize mahalle kültürünü öğretecekti. O kadar çok sevdik ki onun uğruna her şeyden vazgeçtik. Sanırım FIFA oyunlarında  pabucunun dama atılacağı bir oyun çıkmadıkça toz konmayacak.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.