20 Aralık 2016 Salı

Olimpiyat Yolunda; Nicola Pietrangeli

Fransızlarda 1985 yılından beri gelen kehanetleri yenme arzusu bir dönemin efsane bisikletçisi Hinault ile arayışdaydı. Neredeyse 32 yıldır geçilemeyen İtalya Bisiklet turu Fransızların baş ağrısı. Bu kadar açık ara fark aşmışken biraz daha geriye gitmek farz olmuştu.
Çünkü yeni isimler, yeni birinciler soru işaretleri ile gelirken merak uyandırıyordu. Bakınız İtalyanlar, Fransızların aksine çok rahatlar.

İlla başarılı yollara gidebilmek için patika yollara sapmaya gerek olmadığını söylüyorlar. Şimdilerde Nicola Pietrangeli tiramisusunu yerken 83. yaşını kutluyor. Ancak asıl mesele başarılarını ya da başarının eşiğinden dönmesi...
Sömürge ülkelerden Tunus'ta doğan Pietrangeli sınır dışı edilince İtalya kupasında buldu kendisini. 2. Dünya Savaşı ile birlikte babası hapishane kamplarında sürgün edilir. Ancak daha sonra kendi içlerinde verdikleri iç savaştan kurtulur kurtulmaz Roma'ya taşınırlar. Nicola Pietrangeli için dönüm noktası olur.

Parioli Tenis kulübüne yazılır yazılmaz Lazio'da futbol tutkusunu da bir yandan sürdürmeye çalışır. İşte aklında eskiden beri bunların karşılığı olan, çocukluğundan beri yaptıklarıyla hayatını şekillendiren İtalyan tenisçi bir o kadar da hayal kırıklığına uğradı.



1950'ler de Grand Slam'de hep kıl payından dönen Nicola Pietrangeli; geçmişine adeta cevap verir gibi hep Roland Garros'un final perdesini aralıyordu. Aslında amacı şampiyonluk veya ödüller değildi. Geçmişe küçük bir göndermeydi onunki.
1968 Meksika Olimpiyatları Oyunlarından biraz daha önceye gidelim. 1955 Meksika Açık ve 1965 tarihleri ne yazık ki 3. tur başarısı ile kısıtlı kaldı. 1957 Avustralya Açık çeyrek mücadelesi ile noktaladı ve bir daha Güney Yarım küreye geçerken Olimpiyat ruhunu yanında götürecekti. 

1959 ile başlayan Roland Garros hiç mücadeleyi bırakmadan 1960'a taşıyacaktı. Aynı yıl İngilizlerin çimi Wimbledon'ı yarı finalde görecekti. Bunlar şimdi için bile bakıldığında ciddi başarılar. Fakat ne var ki bunlar Olimpiyatlar için ön hazırlık tadındaydı. 1968 Meksika Olimpiyatlarında altın madalyayı alarak geçmişine ve yaşadığı her anı herkesin huzurunda takdim etti.

Rekabeti dibine kadar gelmiş ve bunu başarıya çevirebilmiş tenisçi büyük bir sporcunun bizlerden en önemli unsuru nedir? Fiziki yapıları, çalışma disiplini, antrenmanları veya yetenekleri mi? Belki, hepsi!
En önemlisi baskı altında, binlerce kişi önünde güzel kalabilmeleri... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.