13 Ocak 2017 Cuma

Aslında Her Şey “Dünya Savaşı” İle Başlamıştı…

105 sayısı ne ifade edebilir demeyin! Üstelik bu sayı bir yaşı anlatıyorsa iyi bir başlangıç yapabiliriz. Robert Marchand hem bisikleti hem yaşını hem de gülümsemesi ile kalbinizi ısıtıyor. Samimi anlamda söylüyorum.

Elleri arasında gökyüzünü avucuna almaya çalışıyordu. Dünya Savaşı’nda korkusuzca mücadelesini sürdürdü. Ve o anlar hayatını değiştirdi. Öncelikle ülkesinden başladı. Fransa’dan bir hayli uzaklara Venezuela’ya taşındı. “Ne iş olsa yaparım abi” jargonuyla aklınıza gelebilecek tüm işlere atıldı. Bu arada bulunduğu küreyi değiştirmeyi unutmadan! 

Kanada’ya taşındı ve daha spesifik işler üzerine yoğunlaştı. Ve artık ülkesine dönme vaktiydi.

Tüm ideallerini, tam da her şeyin başladığı dönüm noktasına, Fransa’ya şarap mahzenlerin karanlığının kapılarına yeni bir başlangıç yapacaktı. Hayatının bu kadar hamallığını yapmışken artık “tadım” günlerinin ateşini fitilleyecekti. Fausto Coppi, Eddy Merkcx gibi pedalın üstatlarının katıldığı Grand Prix des Nations yol yarışına katılacaktı. İşin aslı bir iddiası da yoktu. O yüzden tadını çıkara çıkara Eylül ayının Fransa’sında rüzgarla şarkı besteliyordu.


1978 yılı ile bisiklete dönüşünü tüm kamuoyuna duyurmuştu. “67 yaşındayım (1978) ve biliyor musunuz, bu benim hayatım…” Mevzubahis iki teker olunca sınır tanımayan birine dönüşen Robert Marchand, Fransa’nın neden bisiklet konusunda bu denli gelişmiş olduğunun canlı kanıtıydı.

2012 yılının Şubat ayında ilk rekoru için randevulaşacaktı. 100. yaşının nişanesini; 24,551 km yol katederek olmaz denileni oldurtacaktı. Çok geçmeden iki sene sonra 2,5 km ile daha genişleterek kendine ait rekoru geliştirecekti. 

Geçtiğimiz günlerde (5 Ocak 2017) -105 yaş üstü- kategorisinde 1 saatte en uzun mesafe kat eden bisikletçi olmayı başardı. Tam olarak bugünlerin, bu kadar karışık ve doping tartışmaları yaşandığında gelen rekor, çoğu kimselerce öngörülmüyordu, belirsizdi ve o yüzdendir ki bu kadar güzeldi.

Bu sınır tanımayan rekorlardan birkaç gün öncesinde (1 Ocak 2017) Türk bisikleti çok büyük bir ustayı kaybetti. Türkiye’nin en yaşlı Olimpiyat sporcusu ve bisiklet federasyonu eski başkanı Talat Tunçalp 101 yaşında veda etti.

Sizce de öyle olmuyor mu? Bir bir veda ediyorlar, biz kabullenmesek de... Belki de bu yüzden daha çok etkileniyoruz. Ve bilir misiniz, uzun bir süre kendinize gelemezsiniz… Velhasıl tutunmaya çalışmak kaçınılmaz olur. İlham kaynağı Robert Marchand gibi… Ve son olarak tutunmaktan, vazgeçmekten ve de alışmaktan başka çare yok!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.