24 Mart 2017 Cuma

Pedala Basın, Rota Katar

Her şey, her şeye rağmen bisiklet turları sizi hala heyecanlandırıyor mu? Yavaş yavaş yaklaşan Tour de France gibi ya da İtalyanlara haksızlık etmek istemem. İspanyollara da…Bunların hepsi bir yana belki eş değer değil fakat yeni ülkelerde denenmeye başlayan turlar, biraz olsun ayakları pedala götürüyor. Futbolun domine ettiği spor dünyasına kapı arasından bakan basketbol, kendine yer bulabiliyor.

Öyleyse diğer sporlar? Bunu bir kenara not ettikten sonra, Katarların neredeyse saydığımız bu branşların çoğunda el atması azımsanmayacak türden. Zira, yakında Premier Ligin ismi değişebilir!
Bu, görüşler bir yana, Fransızları, İtalyanları ve de İspanyolların yanına tüm hızıyla Katarları eklemek ortalığı biraz kızıştıracak gibi. Çünkü İsviçre, İtalya ve diğer Avrupa ülkelerinin başarmakta güçlük çektiği turlardan, Katarlar tüm maddi desteği de arkasına alarak Tour of Qatar’ı yola sürdüler.

Tour de France bisiklet için “yaz” demekti. Diğerleri baharı yaşatsa da, farklı perspektifiyle 2002 yılı itibariyle Katar “bende varım” dedi.
Tom Boonen’in dört kez kazandığı Katar turuna Cavendish’te vitesi yükselterek gelecekti. Pek tabi ki tek başına maddi destek yeterli bir sebep değil. Paranın satın alamadığı noktada, tour de France tecrübesi devreye girecekti.


Bu denli büyük takımların neredeyse tam kadro dahil oluşu, oluşturulan rotaların Fransa'nın elinin değmesi ortaya Tour of Qatar ekip çalışmasını çıkartıyor. Aslında biraz geçmişe döndüğümüzde Fransa Bisiklet turunun ilk dönemlerini bisikletin “altın çağı” niteliğinde. Zira, sonra sonra güçlü takımlar, muazzam paralar, yıldız isimler ve profesyonelleşme ile bugünlere gelindi. Değişen tek şey selenin üzerine oturan isimler…

Belki yanına birkaç satır daha eklenir fakat fazlası olmaz. Her şey ne kadar da basitti! Bisikletçilerin çoğu acı çekiyor ve de birileri bundan “para” kazanıyor. Belki “şu” yoldan ellinci geçişi olsa da artık tüm dünyanın gözlerinin üzerinde olduğu küresel bir spor oluverdi. O yollardan biri de Katar da artık yerini alacak. Büyüdü ve hiç şüphesiz daha da büyüyecek.

Yahu çöl de bisiklet mi sürülür diyenlere, biraz vakit ayırıp nasıl bisiklet için parkur düzenlenir, feyz alsınlar. Bu işin bel kemiği olan üç büyük turu es geçmeden tabi! Bisiklet dünyası bu üçlünün arasında dönerken ara sıra sürpriz yapan Katar gibi turlarla vücut bulmuşlardı. Diyeceğim o ki çölde de bisiklet sürülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.