21 Şubat 2018 Çarşamba

Sahiplenin, Aslı Nemutlu

2018 PyeongChang Kış Olimpiyat Oyunlarında neler yaşandı? Hayal kırıklığı yaşayan favoriler… Kimler madalyasını boynuna takarken, üzüntü yaşadı… Ya da Güney Kore’den gelecek herhangi bir not değil konumuz. Hayır, oraya kadar gidip çalışmalarını sonuna kadar sergileyecek 8 Türk sporcu da değil! Kim bilir belki oraya gidebilecek bir ismi daha detaylı yazmaktı. Fakat olmadı.

Ancak bu ismi bu sezona dek nasıl yazılmaz sorusu kafanızı karıştırmışken, Aslı Nemutlu adı çoktan başka bir ülke vatandaşı olsaydı adına çokça çalışmalar yapılmıştı dahi. Kış sporlarındaki zorluk, velhasıl doğaya karşı hüküm sürmek aslında anlatılmak istenen tüm mücadeleye gebe olması onları sürprizlere daha da açık hale getiriyor.

Esasında mevzu, 2012 yılında Türkiye Gençler Kayak Şampiyonasına hazırlandığı Erzurum’da antrenman sırasında boynunun kırılması sonucu hayatını kaybetti Aslı Nemutlu.
Ülkemiz adına zaten sporcu çıkartmakta zorluk çekerken, sahipleneceğimizi isimleri de yokmuşçasına davranmak nereye kadar! Sondan başlayalım. 


2012 Türkiye Gençler Kayak şampiyonası esnasında, olması gereken güvenlik çemberi herkesin hayatını yok sayarak, güvenlik filelerinin olacağı noktada “tahtadan” yapılmış “güvenlik” vardı. Aslı Nemutlu o gün tüm hızıyla o tahta bariyere çarparak hayatını kaybedecekti. O dönem “sorumlular” ceza aldılar ancak birkaç ay sonra ya ceza paraya çevrildi ya da cezalar geri çekildi.
Hem güvenlik hem de cezalar “göstermelik mi” tartışmaları çoktan parlayacaktı. Güzel anlar da yok değil!

Aslı gibi spora gönül vermiş fakat maddi yetersizliklerden dolayı yolları kesişmeyen gençlere bugün halen daha devam eden TEV Aslı Nemutlu bursları verilmekte. Bunların dışında, eğitim anlamında idol olabilecek isme sahip çıkamadık. Üç yaşında başladığı kayak sporunu 17 yaşına kadar sürdürüp, beraberinde devam ettiği çoğu faaliyetlerini başarıyla taşıyacaktı.
Bu tip isimler Avrupa’da ya da sosyo-ekonomik anlamda gelişmiş ülkelerde çoktan kıymet verilip filmi çekilmiş, kitaplara adını yazdıracak bir isimken, kaçımız onu tanıyorduk ki?

Şunu belirtmeliyim Kadıköy-Kalamış’ta bronz heykeline rastlayabilirsiniz. Hepsi bu! 17 yaşındayken belki şu an PyeongChang’ta onu konuşacakken, beklentilerimizi dile getirecekken pırıl pırıl bir sporcumuzu ihmaller sonucunda kaybettiğimizi ve nasıl cezaların işlemediğini konuşuyoruz. Sahi, soruyorum size daha önce Aslı Nemutlu ismini duymuş muydunuz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.