12 Nisan 2018 Perşembe

Biatlonun Kralı

Şampiyonluklar, antrenmanlar, Norveç’in en yüce soğuğu ve en nihayetinde emekliliği açıklandığından beri tartışmalar gırla. İnsanlar artık biatlonu nasıl izleyeceklerini düşünüyorlar. Evet, Ole Bjoerndalen, 1992 yılında başladığı dünya yolculuğuna 2018 yılında son vereceğini hiç kimse aklına getirmiyordu. Hayır hayır kimsenin buna cesareti yoktu.

Artık, kış olimpiyatlarına yeni isimler arayışı içinde olacağımız kesin. Bjoerndalen’in sonuçlarını görmek için illa birinin bize göstermesini beklemeye gerek yok. Dünya sürekli değişirken, hızla fason üzerinden giden bir düzende kurarsak takip eden oluruz. İşte tam da bu noktada biatlon kralı devreye girecekti. 18 yaşında iken kariyerine göz kırpacaktı adeta.

1 yıl sonrasında dünya şampiyonluğunu kazandıktan hemen sonra Norveç’te düzenlenen kış olimpiyatlarında (1994 Lillehammer) yarışıp, ısınma turlarını artıracaktı.
İlk büyük zaferi kuzey de denk gelmeyecekti belki ama 1996 İtalya’sında bireysel düzeyde kazanacaktı. Aslında ilk yola çıkarken hem kros hem de biatlonun tedrisatından geçse de yoluna odaklanacaktı.


Norveçli, biatlonun hakkını verecekti. Düşünün ki, pek de adı sanı duyulmayan bir futbolcunun önüne geçebilecek kariyer ve öneme sahip. Dünya Kupasını altı kez kazandı ve altı kez gümüşle yetindi. Ve tabi ki bronzu da müzesinde duruyor olacaktı.
Ne var ki, bunların içinde en önemlisi 1998 yılına tekabül eden, bir sezonda biatlonda üç büyük şampiyonların her birinde şampiyonluk kazandı.

Bunları bir kenara not ettikten sonra, kendi alanında 179 podyumla arkasından gelecek ayaklara epey büyük bir çıta bırakmıştı. Ve elbette bunların bir kısmını yeni yaşında yapacaktı. Aslında kariyerine 2016 yılında sonlandırması beklenirken, 2018 yılına Pyeongchang’ı da es geçmeyecekti. O yaşamına şampiyonluklarla beraber “ilk” olmayı da başaracaktı.

FIS Cross’ta Dünya Kupası’nda ilk erkek biatloncu olarak tarihe yazılacaktı. Olimpik Kış Oyunlarında toplamda 13 madalya, 8’i altın olmak üzere… Dünya Şampiyonası’nda 45 madalya ve pek tabi ki 20’si altın olarak boyna takılacaktı.
Ve bu zamana dek tek başına geldiği bireysel zaferler… 95 zafer! Şu an tam olarak 44 yaşında ve emekliliğe ayrıldı. Üstelik geride bıraktığı efsanevi başarılar, gazete manşetleri ve kış olimpiyatlarına büyük bir çizgi. Biatlonun kralına kesin dönüşüyle elveda diyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.