18 Nisan 2018 Çarşamba

En Fiyasko Draft


Bir iş görüşmesine gittiğinizde klasikleşmiş bir soruyla çokça karşılaşırsınız. Gelecek beş yıl içerisinde kendini nerede görürsün? Klasik ama gerçeği yansıtır. Peki, neden bu hiç sporculara yöneltilmez? Aslında sözlü olmasa da bir çeşit seçimle dolaylı yoldan sorulur. Draft literatürüne fazlasıyla yakışır, gelecek planlaması.

O çok dahasını dağarcığında barındırsa da, bazı “enteresan” gelişmeler de yaşanmıyor değil. Veya bazı usulsüzlükler! Oyuncu profilleriyle epey kafa karıştıran oyuncular, draft gecesine bir nevi iş görüşmesi olarak bakarlar. Tam da bu strateji ve gelecek öngörüsüyle yola çıkan Tanguy Ngombo.
57.sıradan draft edilmesi sıradışı değil elbet.

Dallas Mavericks takımı 2011 yazını draft süresi bitmek üzereyken, haklarını takasla Portland Trail Blazers’a vereceklerdi. O esnada işler iyice sarpa saracaktı ki, Minnesota Timberwolves duruma dahil oldu. Aslında Dallas, Portland görücülüğüyle akıllarındaki isim Isaiah Thomas’ı ileteceklerdi, lakin o şu sıralarda Boston takımıyla yukarılara oynuyor. Ancak son dakika basketi Minnesota takımının aklındaki Tanguy Ngombo’yla gelecekti.




Şimdi daha da uç noktaya uzanma vakti. Üç takımı dahil eden draftta bambaşka oyunlar olacaktı. Ngombo’nun sürekli el değiştirdiği takımı ve biraz parası ile işleri noktalamayı düşünüyor. O kadar da kolay olmayacaktı. Draft edildikten birkaç gün sonra, Ngombo’nun yaşı hakkında farklı iddialar atılmaya başlanacaktı.
1989 yılında doğmuş olarak görünen Katarlı’nın esasında 1984’te doğmuş olduğu gerçeği NBA tarihine skandal olarak yazılmayacaktı.

Sınırları aşan olaylar zinciri FIBA’ya kadar taşınacaktı. Bazı oyunlara 84 lisansı ile katılırken tıpkı draft olduğu 1989 yılına tekabül eden yılları da olacaktı.
Tüm bu yalanlar silsilesi gün yüzüne çıkarken, NBA adeta FIBA ajanı gibi iz sürecekti ve bir ilk yaşanacaktı. Normalde, NBA kuralları gereği yaş skalasının üstünde kaldığı için draft edilemiyordu. Fakat NBA bu konuda “torpil” geçecekti. Ngombo, draft edilme hakkı olmayıp, Portland ve ardından Minnesota’ya takas edilince, çoğu oyuncuyu etkileyeceğini fark etmesinden dolayı bu kuralı geçici süre rafa kaldırdı.

Hesaba katmadıkları büyük bir zarar olacaktı. İşin sonunda en çok zarar gören ve ileriki yıllarda parasal anlamda kaybı olan Minnesota’dan başkası olmayacaktı. Tarihin en fiyasko draftı olarak kabul edilen Tanguy Ngombo, Katar ülkesinin takımlarından basketbol oynamaya devam ediyor. Gelecek planlamasını yalanlar üzerine kuran Tanguy’un bir anlamda işler tutsa da, NBA’in de işleri daha ince eleyip sık dokuması içinde yardımcı olacaktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.